Terugblik DVDZZP Live 2020
Hét live zzp-event van het jaar!

Terugblik

Graag nemen we je nog even mee terug naar 12 november jongstleden; de Dag van de ZZP’er Live.

Dat doen we met het delen van enkele sfeerbeelden via de aftermovie, door het delen van de uitkomsten van het onderzoek dat we onder jullie gehouden; ‘ondernemen in een moeilijke tijd’. En we geven je praktische tips om jouw zakelijke en persoonlijke uitdagingen aan te pakken.

Tafelgasten

Gasten tafelgesprek DVDZZP Live 2020:

 • Marielle Rensel

  Dagvoorzitter
   

  Mariëlle Rensel

 • Peter Heerschop

  Tafelgast
   

  Peter Heerschop

 • Yoram Schwarz

  Tafelgast
   

  Yoram Schwarz

 • Josette Dijkhuizen

  Tafelgast
   

  Prof. dr. Josette Dijkhuizen

Nieuwsbrief

Heb jij het event niet live kunnen volgen maar wil je er volgend jaar wel graag bij zijn (hopelijk fysiek!)? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Ondernemen in een moeilijke tijd

De huidige coronacrisis brengt veel uitdagingen met zich mee. Dit uit zich voor elke ondernemer anders. Voor sommigen financieel door bijvoorbeeld het teruglopen van opdrachten en daarmee inkomsten. Voor anderen mentaal en fysiek, doordat er soms drastische veranderingen plaatsvinden, het een onzekere tijd is voor velen en omdat we veel thuis zitten en de interactie missen met andere mensen. En weer anderen kunnen de extra werkdruk niet aan. Wij vroegen de zelfstandig ondernemer hoe het met hem gaat.

In onderstaande infographic vind je alle resultaten van het onderzoek. Wat opvalt is dat de zelfstandig ondernemer het liefst wil blijven ondernemen en zich snel lijkt aan te passen aan de nieuwe werkelijkheid waarbij veel thuis en digitaal wordt gewerkt.

Bekijk hier de infographic

Zakelijke en persoonlijke uitdagingen

Ruim twee-derde van de ondervraagden geeft aan dat zij best wel wat hulp zouden kunnen gebruiken bij bepaalde aspecten van het ondernemen. ZZP Nederland, de organisator van dit event, zet zich als belangenorganisatie in om zzp’ers te ondersteunen waar mogelijk. Regelmatig organiseren we daarom webinars, events en stellen we een uitgebreide kennisbank ter beschikking om aan de vraag naar kennis en netwerken te voldoen. Ook Movir, hoofdpartner van de Dag van de ZZP’er biedt interessante diensten aan om jou als ondernemer te helpen. Heb je bijvoorbeeld al gehoord van de wandelcoach?

Tijdens de Dag van de ZZP’er Live is er uitvoerig gesproken over het onderwerp stress. Het merendeel van de ondervraagden tijdens het onderzoek geeft aan niet per se meer stress te ervaren dan voor de crisis. Toch moet stress niet worden onderschat en kan het soms lastig zijn om te herkennen dat je stress hebt. Zeker voor zelfstandig ondernemers die er om bekend staan dat zij 24/7 ‘aan staan’.

Uit het onderzoek komt naar voren dat zzp’ers moeite hebben om gezond te blijven, te bewegen en te ontspannen. Dit is ook niet zo gek, want we werken veel meer thuis in soms hectische situaties waar het voor sommigen lastig is een rustig plekje te vinden. Daarom lees je hier de tips van onze redactie. 

Tip 1: Wandelen

Wellicht een open deur, maar ga wandelen! Twee korte wandelingen van 10 minuten kunnen een wereld van verschil maken. Het helpt als je deze inplant in de agenda (bijvoorbeeld 10.00 en 15.00). Anders komt er altijd wel wat tussen of vergeet je ze simpelweg. Heb je daarnaast regelmatig team meetings of telefonische afspraken met klanten? Grote kans dat je deze prima wandelend kunt doen! 

Tip 2: Ochtendritueel

Het is erg verleidelijk om deze dagen iets langer te blijven liggen, een trainingsbroek aan te trekken en met je laptop op de bank te ploffen. Hoewel dit voor een korte periode heerlijk kan zijn, raden we je toch aan om je ochtendritueel zo veel als mogelijk aan te houden als voor een reguliere dag. Het is wellicht wat onzinnig om een pak aan te trekken, maar haal een kam door je haar, doe er wat gel in, doe een beetje make-up op als je dat gewend bent en trek een spijkerbroek en een blouse aan. Door de dag te starten als elke andere ervaar je deze ook heel anders.

Tip 3: Investeer in een werkplek

We snappen dat dit niet voor iedereen even makkelijk is. Kijk in dat geval naar de mogelijkheden die je wel hebt. Onderuit op de bank of weggedoken op de slaapkamer is niet ideaal en op lange termijn erg slecht voor je lichaam. De keuken of eettafel is dan altijd een beter alternatief. Ook kan het soms goed zijn even het huis uit te gaan. Kun je niet bij de opdrachtgever terecht? Wellicht is een flexplek dan wat voor jou!

Tip 4: Maak thuis afspraken met elkaar

Wanneer je samen met je partner thuiswerkt en ook kinderen thuis hebt, kan het helpen om goede afspraken met elkaar te maken. Plan in wie er even een paar uur rustig op een aparte kamer kan werken en wissel dit af. Zo heeft een ieder in ieder geval een halve dag om te focussen op het werk.

Tip 5: Mogelijkheden via je zorgverzekeraar

Zorgverzekeraars zetten steeds meer in op preventie om ervoor te zorgen dat jij niet uitvalt. Binnenkort is het weer mogelijk om van zorgverzekeraar te wisselen. Bekijk hier wat voor unieke voordelen elke zorgverzekeraar biedt naast alleen de dekking binnen de polisvoorwaarden. Deze extra diensten zijn voor jou als verzekerde meestal gratis!

Tip 6: De donkere dagen

Benieuwd naar de tips van onze hoofdpartner Movir? Lees dan hier het gastblog op ZZP Nederland waarin coach Anniek Bello van coaching organisatie Elestia je vertelt wat haar tips zijn om de donkere corona dagen door te komen.

FOTY Awards

Ook dit jaar werden weer de prestigieuze FOTY Awards uitgedeeld aan de beste zelfstandig ondernemers van 2020. Het was ook dit jaar weer een erg spannende strijd. Benieuwd naar de winnaars en hun verhaal? Lees hier het persbericht. Wil jij volgend jaar kans maken op deze prestigieuze titel en een van de waanzinnige prijzen die je hierbij ook nog eens ontvangt? Schrijf je dan in voor aankomende editie via fotyawards.com. Na afloop van de uitreiking sprak Peter Heerschop vol bewondering over de finalisten. Bekijk in het filmpje zijn reactie.

Bekijk hier de FOTY Awards

Sprekers

partners

De Dag van de ZZP'er live is mede mogelijk gemaakt door: